Chitosanul este o polizaharidă obținuta din chitina printr-un proces de deacetilare care ii oferă o polaritate pozitivă. Chitina este extrasă din exoscheletul crustaceelor, constituind elementul de bază din structura acestora. Procesul de deacetilare crește activitatea chitosanului, îmbunătățindu-i solubilitatea în mediul acid din stomac.
Chitasanul este o sursă specială de fibre, prin faptul că acesta conține carbohidrați și proteine care nu provin de la plante, ci de la animale (crustacee). Este o fibră cu proprietăți speciale, care nu poate fi descompusă respectiv digerată, trecand prin tractul gastrointestinal fără să fie absorbită. La fel ca fibrele alimentare, trece prin intestinul subțire fără să fie digerat, ajungand apoi intact în intestinul gros de unde este eliminat.
Odata ajuns în stomac, este dizolvat de acidul gastric, dupa care are loc o combinație a acestora cu grasimile alimentare. In urma acestei combinații, se formează un complex ''chitosan-grăsimi'' . Acest complex trece apoi în întestinul subtire, und este transformat într-un gel.
Gelul absoarbe grăsimi în drumul său spre colon de unde este eliminat împreuna cu grăsimile nedigerate și colesterolul.
Cum legăturile chimice între chitosan și grăsimi nu pot fi metabolizate, acestea sunt eliminate din organism pe cale naturală.
Chitosanul are capacitatea de a absorbi și elimina o cantitate de grăsimi echivalenta la de 15 ori greutatea lui. Astfel, 1 g de chitosan poate bloca absorbția a 15 g de grăsimi.
In colesterol, boli de inima, diabet.
Chitosanul se leagă de grăsimile alimentare și de glucide, iar apoi le elimina prin colon. Blocand absorbția acestora, duce la scăderea nivelului de colesterol rău, trigliceride și zaharului în sange.
Datorită proprietăților enumerate mai sus nu doar combate colesterolul rău, dar ajută și la pierderea în greutate. Ca urmare a blocării absorbției grăsimilor, aportul în aceste substanțe scad considerabil. Astfel, organismul va consuma grăsimile stocate în stratul adipos pentru a suplini nevoile energetice. In plus, odata ajuns în tubul digestiv, chitosanul crește în volum, reducand senzația de foame, deci aportul total de calorii.
Deasemenea normalizeaza nivelul zaharului în sange și măreste eficacitatea insulinei, fiind benefic și pentru bolnavii de diabet. Asociat cu seleniu îmbunătățește secreția de insulină.
Asupra sistemului cardiovascular actionează pozitiv prin reducerea depozitelor de colesterol și trigliceride și nu numai. Chitosanul are capacitatea de a împiedica formarea cheagurilor pe vasele de sange. Asfel reduce semnificativ problemele care pot rezulta (atac de cord, accidente vasculare, etc). In plus ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate.
Efect antiparazitar, antimicrobian.Chitosanul inhibă dezvoltarea și înmulțirea paraziților, ciupercilor și bacteriilor patogene (ecoli, candida, etc).
Administrare: Se recomandă cate 2-4 capsule pe zi pe o perioadă de 3 luni.
Ambalare: 60 caps.
Producator: MediGrun Naturprodukte GmbH, Germania.