Indienii foloseau luminiţa nopţii acum câteva secole pentru vindecarea eczemelor şi plăgilor. Timp îndelungat a fost şi alimentul de bază pentru multe triburi americane care o consumau, atât proaspătă, cât şi fiartă. Mai târziu rădăcinile plantei au fost aduse de către coloniştii europeni în Anglia şi Germania unde a fost introdusă ca plantă alimentară. De aici pentru prima data a fost importată în Italia, de unde mai apoi s-a răspândit peste tot în Europa.
Lumitiţa bienală sau luminiţa nopţii (Oenothera biennis L., familia Onagraceae) este o sursă importantă de acizi graşi esenţiali, de origine vegetală cu efect puternic antioxidant şi de consolidare a sistemului imunitar al organismului. Este unul din cele mai populare remedii pentru bolile de piele, în popor fiind numită „regele leacurilor” datorită proprietăţilor sale terapeutice.
Efecte şi utilizări terapeutice.
În medicina populară, atât rădăcina, cât şi partea aeriană a plantei, se foloseşte de mult timp în scopuri medicinale, în special în tratamentul bolilor de piele. Utilizarea uleiului din seminţele de luminiţa nopţii este relativ recentă şi se datorează prezenţei în componenţa lui a doi dintre cei mai importanţi acizi graşi nesaturaţi gama-linoleic (GLA) şi alfa-linolenic. Prezenţa lor şi a altor acizi graşi esenţiali în uleiul de luminiţa nopţii determină acţiunea antioxidantă şi antiinflamatoare, fiind folosit mai ales în afecţiuni ale pielii. Extern se administrează în caz de eczeme cutanate, dermatite seboreice, răni, arsuri, acnee, psoriazis vulgar, unele boli dermato-venerice. Uleiul are capacitatea de a reduce inflamaţiile, calmează mâncărimile, ameliorează roseaţa şi uscăciunea pielii şi contribuie la vindecarea crustelor.
Uleiul de luminița noptii se obține prin macinarea și presarea la rece a semințelor de planta. Ceea ce rezultă este un ulei bogat în vitamine și antioxidanți.
Un sistem nervos sănătos. Uleiul obținut din semințe ameliorează simptomele neuropatiei diabetice, prin reducerea senzațiilor de oboseală. Îmbunătățește, de asemenea, activitatea sistemului nervos. Se utilizează cu rezultate bune în tratamentul tulburărilor psihice, sclerozei multiple, sindromului depresiv premenstrual, demenței, alcoolismului, schizofreniei, epilepsiei, hiperactivității. Este foarte util persoanelor cu activitate intelectuala intensă, pentru îmbunătățiirea funcției cerebrale și a memoriei.
Reglează dezechilibrele hormonale.
Uleiul previne și reglează dezechilibrele hormonale la bărbăți și femei, echilibrează raportul estrogen/progesteron. Este foarte eficient în cazul sindromului premenstrual (în special senzații de bufeuri), dismenoree, endometrioză, mastoză fibrochistică, sterilitate,fibrom uterin (mai mult de 70% din femei au cel puțin un fibrom uterin de-a lungul vietii, stilul de viață si numărul copiilor influențează apariția și dezvoltarea fibroamelor uterine.).
Boli cardiovasculare.
Uleiul ajută la normalizarea tensiunii arteriale, previne formarea trombilor vasculari, scade colesterolul și nivelul de trigliceride, fiind astfel eficient în tratamentul bolilor cardiovasculare.
Amelioreaza durerile de sani.
Unele femei experimentează, mai ales înainte de menstruație, dureri la nivelul sanilor. Potrivit specialistilor, uleiul de primula reduce procesul inflamator și totodata inhibă prostaglandinele care cauzează dureri în zona bustului.
Previne infertilitatea.
Prolactina este un hormon produs de adenohipofiză, format dintr-un singur lanţ polipeptidic de 199 aminoacizi şi greutate moleculară de aproximativ 23 kDa. Principalul rol fiziologic pe care-l are prolactina este iniţierea şi întreţinerea lactaţiei la femei. Hiperprolactinemia este o cauză comună a infertilităţii şi a disfuncţiilor gonadale atât la bărbați, cât şi la femei. Prolactina inhibă secreţia hormonilor ovarieni, interferă cu procesul de maturare a foliculului şi cu secreţia de LH şi FSH la femei. Este indicata pentru stabilirea diagnosticului în cazurile de infertilitate la bărbaţi şi femei şi a disfuncțiilor hipofizare, monitorizarea disfuncţiilor gonadale la bărbaţi şi femei, managementul amenoreei şi galactoreei.
Bolilor metabolice şi endocrine.
Planta are efecte terapeutice remarcabile în tratarea bolilor metabolice şi endocrine, cum sunt hipercolesterolemia, artritele reumatice, neuropatiile diabetice. Acidul gama-linoleic (GLA) din uleiul de luminiţa nopţii contribuie la buna funcţionare a glandei tiroide (hipertiroidie, hipotiroidie).
Protejeaza ficatul.
Este foarte efectiv şi în tratamentul afecţiunilor hepatice (hepatită, ciroză hepatică, dischinezie biliară, steatoză hepatică). Intreţine procesele fiziologice normale ale ficatului şi vezicii biliare, preîntâmpină acumularea de grăsimi în celulele hepatice şi ajută la descompunerea şi eliminarea lor. Se consideră un remediu valoros în tratarea ficatului atacat în urma consumului excesiv de alcool.
Reduce simptomele menopauzei.
Menopauza începe la sfârșitul anilor 40 sau începutul anilor 50 pentru majoritatea femeilor. De obicei, această perioadă durează câțiva ani. Simptomele menopauzei includ: bufeuri, transpirații nocturne, schimbări ale dispoziției, iritabilitate și oboseală. În plus, femeile aflate la menopauză prezintă un risc mai mare de apariție a mai multor boli, inclusiv osteoporoză, obezitate, boli de inimă și diabet.
Studiile efectuate arată ca uleiul de primula, prin conținutul sau de fitonutrienti, echilibrează nivelul hormonilor din corp și contribuie, astfel, la ameliorarea simptomelor pe care femeile le resimt cand ajung la menopauza. S-a observat că femeile care consumau în mod frecvent suplimente cu maca sau ulei de primula au manifestat o îmbunătățire a simptomelor menopauzei, precum bufeuri, insomnie, transpiratii nocturne sau drepresie.
Multe femei iau produse naturale și remedii pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Cele mai comune suplimente naturale pentru reducerea simptomelor menopauzei ar fi fitoestrogenii (ulei de primula), probioticele.
În cosmetologie.
Se utilizează uleiul obţinut din seminţe cu efect de rehidratare celulară, indicate pentru încetinirea îmbătrânirii cutanate. De asemenea, redă pielii supleţe şi elasticitate, previne apariţia ridurilor, vindecă acneea şi previne căderea părului.
Sunt si alte zeci de beneficii pentru care să te bucuri de uleiul de primula:
Este un partener valoros în curele de slabire.
Grabește arderea grăsimilor și reduce depozitele adipoase.
Contribuie la sănătatea inimii și a sistemului circulator.
Reduce colesterolul și previne depunerile pe peretii vaselor de sange.
Continut: Ulei de luminița nopții - 500 mg, Vitamina E - 10 mg. Administrare: Se recomandă adulților cate 2 capsule de 2 ori pe zi timp de 3 luni. Ambalare: 90 capsule. Producator: MediGrun Naturprodukte GmbH, Germania.
Acest produs este obținut din agricultura ecologică controlată.